Varenie s jedlými kvetmi - chryzantémy
Chryzantémové víno a koláč z cisárskej Číny
Kvety chryzantémy pochádzajú z Číny - datujú sa okolo roku 200 pred Kristom. Prvotne boli pestované ako bylina, neskôr ich cisárske paláce začali využívať k výrobnému procesu lahodného vína. Takéto víno symbolizovalo integritu a vznešenosť, a bolo veľmi populárne medzi šľachtou. Podávalo sa na rôznych dôležitých udalostiach, alebo oslavách narodenia potomkov kráľovského dvora.
Igrediencie:
2 šálky bielej a/alebo fialovej sladkej ryže
1 guľôčka šanghajského ryžového vína (10 g)
2-3 lyžice sušenej chryzantémy alebo čerstvých, jedlých okvetných lístkov chryzantémy
Približne 2-3 šálky filtrovanej vody
Parná nádoba
Niekoľko čistých nádob/pohárov
Postup nie je ťažký, len sa treba držať inštrukcií. Tie sa môžu v jednotlivo dohľadateľných zdrojoch trochu líšiť. Veľa šťastia pri práci. :)
Ako vznikol koláč
Cisárovná Wu Zetian nariadila svojim slúžkam, aby nazbierali stovky chryzantémových kvetov na výrobu ryžového koláča s názvom „Bai Hua Gao“, ktorý sa bude podávať na palácových banketoch. To viedlo k ich všeobecnému používaniu v gastronómií a popularite medzi miestnymi ženami. V starovekých kuchárskych knihách, ako napríklad „Shan Jia Qing Gong“ od Lin Hong, napísané v dynastii Song (960 – 1279 n. l.) je uvedených 15 receptov z kvetov chryzantémy.
Holanďania a chryzantémy
V sedemnástom storočí ich Holanďania priniesli do Európy, kde ich pestovali na okrasné účely. Čoskoro si však opäť našli cestu do kuchyne, a to v 18. storočí v Británii. Hilda Leyel, zakladateľka The Society of Herbalists, oživila používanie kvetov vo svojej knihe The Gentle Art of Cookery. To zahŕňalo veľmi jednoduchý chryzantémový šalát, kde sa celé hlavy kvetov blanšírujú a potom sa hodia so zemiakmi, artičokmi, kapari a krevetami do veľkej misy.
Číňania stále používajú celú hlavu kvetu v polievkách a dusených jedlách na dodanie pikantnej chuti – pridávajú sa na konci varenia, aby si zachovali svoj tvar.
Púpava lekárska – biblická horká bylina
Odkazy na púpavu používanú ako jedlo pochádzajú zo Starého zákona: ‚V tú noc budú jesť mäso, pečené na ohni a nekvasené chleby; a budú to jesť s horkými bylinami.“ Exodus 12,8.
Toto odkazuje na začiatok Pesachu - (v Biblii Sviatok nekvasených chlebov). Historici veria, že medzi horké byliny patrili obyčajné púpavy, čakanka, koriander, bodliak, mäta, chren a divý šalát.
Starí gréci používali celú surovú hlavičku do šalátov, alebo ich varili v dusených pokrmoch. V Británii uvidíte púpavy takmer na každom poli, a sú taktiež veľmi populárne v ich terajšej gastronómii.
Veľa ľudí ich považuje za škodcu a na obtiaž - v čase odkvitania hlavičiek, ale v stredoveku ich ľudia zbierali na jar, aby dozrievala cez leto na výrobu sladkého vína. Predpokladalo sa, že ide o magický proces s vílami – ako inak by sa horká chuť zmenila na sladkú? :)
Dnes si viete púpavové víno vyrobiť sami, aj bez pomoci mágie, tak smelo do toho! :)
Voňavé kvety, vody a sirupy
Číňania, Gréci, Rimania a Peržania používali ružu, jazmín, pelargón, ibištek a ľaliu na prevoňanie parfumovaných olejov a liečivých vôd. Taktiež aby zakryli pachy pitnej vody alebo jej dodali prirodzenú sladkosť. Táto technika bola vyvinutá v Perzii, kde sa okvetné lístky naparovali, aby sa extrahoval parfumovaný olej. Voda bola vlastne vedľajším produktom. Táto metóda sa rozšírila do Indie a Arábie a potom do Európy cez bulharské ružové údolia, ktoré dnes produkujú 85 % svetového ružového oleja.
Ako si pripraviť domáci ružový čaj za 5 minút
Vlastný ružový čaj si pripravíte veľmi jednoducho, a to varením hrsti čerstvých ružových lístkov a čajovej lyžičky listov bieleho čaju v šálke vody, po dobu 5 minút. Rovnaký postup funguje pre zimolez, muškáty a jazmínový čaj, ale použite na ne ďalšiu hrsť okvetných lístkov, pretože chute nie sú také silné.
Čaj má príjemnú kvetinovú vôňu, ukľudňujúce a antioxidačné účinky.
Veľký ružovo - vanilkový čaj
Ingrediencie:
2 lyžice sušených okvetných lístkov ruží
1 vanilkový lusk, rozpolený a oškrabaný
2½ šálky vriacej vody
1 lyžica medu
Sušené lupienky ruží, vanilkový lusk a semienka vložte do veľkého čajníka a zalejte vriacou vodou. Vmiešajte med, prikryte a nechajte 30 minút lúhovať. Následne čaj preceďte a podávajte. :)
Nazdravie!
LK Team